Praktische info

Wat moet ik doen in geval van nood buiten de gewone openingsuren?

Buiten de normale openingsuren zitten wij, samen met collegae uit de omgeving, in een wachtdienstregeling. Als uw dier dringende hulp nodig heeft, kan u bellen op het nummer 051/305132. U wordt dan doorgestuurd naar de desbetreffende dierenarts van wacht. Voor spoedgevallen buiten de normale openingsuren, wordt een spoedtarief aangerekend. Voor informatieve vragen, afspraken, afhalen van medicatie of voeding zijn wij uitsluitend tijdens de openingsuren beschikbaar.

Wanneer kan ik bij jullie medicatie of voeding komen ophalen?

Medicatie en voeding kan afgehaald worden tijdens onze openingsuren. Wij mogen geen medicatie verstrekken aan dieren die wij nog nooit klinisch onderzocht hebben.

Wat moet ik doen als ik een verloren gelopen hond vind?

Als je een hond gevonden hebt, meld je dat aan de politie op het nummer 101 of bij het dichtstbijzijnde commissariaat. Probeer de hond zo correct mogelijk te omschrijven (ras, kleur, geslacht, halsband…). Het is belangrijk dat de hond wordt bijgehouden door de vinder. De politie zal de chip van de hond aflezen om zo de eigenaar te traceren.

Wat mag ik verwachten als ik mijn huisdier naar de praktijk breng voor een operatie?

In normale omstandigheden blijft je huisdier één dag bij ons, d.w.z. om 8u15 binnenbrengen en vanaf 17u terug afhalen. Zorg ervoor dat jouw huisdier zo schoon mogelijk is (goed borstelen/kammen en eventueel wassen (behalve bij dermatologische problemen) de dag ervoor). De hond/kat moet nuchter zijn, d.w.z. dat het eten wordt weggenomen vanaf 19u de avond voor de verdoving. Water mag wel blijven staan. Bij een konijn of cavia laat je het eten en drinken gewoon staan! Breng wat hooi en eigen voeding mee als je jouw konijn binnenbrengt voor een operatie. Bij afhalen van je dier worden duidelijke richtlijnen meegegeven voor postoperatieve zorg.

Wat moet ik doen als mijn huisdier vergif of een vreemd voorwerp heeft opgegeten?

Indien je huisdier iets heeft opgegeten dat schadelijk kan zijn (vreemd voorwerp, vergif, medicatie…) voor zijn gezondheid, bel je ons best op binnen het half uur na de opname.

Waarom moet mijn huisdier jaarlijks op controle komen?

Soms kan er een probleem aanwezig zijn bij een dier zonder dat dit opgemerkt wordt door de eigenaar. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Er wordt altijd een volledig klinisch onderzoek van je huisdier uitgevoerd (gewichtscontrole, auscultatie van hart en longen, lichaamstemperatuur meten, tandcontrole, controle van oren en ogen, palpatie van buik en gewrichten...). Bovendien worden de nodige vaccinaties in orde gebracht om je huisdier te beschermen.

Hond

Ik ga met mijn hond op reis. Wat nu?

Als je huisdier meegaat naar het buitenland, zijn er een aantal wettelijke bepalingen die in orde moeten zijn. Elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat, moet over een identificatiechip bezitten. Deze chip moet geregistreerd zijn op de eigenaar. De dieren moeten een Europees paspoort hebben en de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid gekregen hebben. Op de website van de federale overheid vind je alle nodige informatie.

Waarom moet mijn hond gevaccineerd worden?

Vaccinatie is belangrijk om je huisdier te beschermen tegen besmettelijke en levensbedreigende ziekten. Door te vaccineren bouwt je huisdier weerstand op tegen deze ziekten. Hierdoor is de kans dat andere dieren besmet worden door je hond kleiner. Bovendien wordt er bij de jaarlijkse vaccinatie altijd een grondig klinisch onderzoek van je huisdier uitgevoerd.

→   Meer over titerbepaling

Wanneer moet mijn hond gevaccineerd worden tegen hondsdolheid?

Een vaccinatie tegen hondsdolheid is enkel nodig indien je huisdier meegaat naar het buitenland. De eerste vaccinatie moet gegeven worden minstens drie weken voor vertrek naar het buitenland. In België is een rabiës vaccinatie niet verplicht.

Wanneer moet ik met mijn nieuwe puppy op consultatie komen?

Indien je een puppy hebt aangeschaft, kom je best binnen de eerste week bij ons op controle. Op deze manier kunnen wij nagaan of je puppy in goede gezondheid verkeert. Er wordt altijd een volledig klinisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan aangeboren afwijkingen (navelbreuk, gespleten gehemelte, hartafwijking...). Verder is het belangrijk om na te gaan welke vaccinaties nog nodig zijn en of je puppy reeds ontwormd is.

→   lees hier alles over vaccinaties

Moet mijn hond gechipt worden?

Ja. In België moet elke hond,sinds september 1998, verplicht gechipt en geregistreerd worden. Meer informatie vind je hier

 

Kat

Waarom moet mijn kat gevaccineerd worden?

Vaccinatie is belangrijk om je huisdier te beschermen tegen besmettelijke en levensbedreigende ziekten. Door te vaccineren bouwt je huisdier weerstand op tegen deze ziekten. Hierdoor is ook de kans dat andere dieren besmet worden door jouw kat kleiner. Bovendien wordt er bij de jaarlijkse vaccinatie altijd een grondig klinisch onderzoek van je huisdier uitgevoerd.

→   lees hier alles over vaccinatie van de kat

Ik ga met mijn kat op reis. Wat nu?

Als je huisdier meegaat naar het buitenland, zijn er een aantal wettelijke bepalingen die in orde moeten zijn. Elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat, moet over een identificatiechip bezitten. Deze chip moet geregistreerd zijn op de eigenaar. De dieren moeten een Europees paspoort hebben en de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid gekregen hebben. Op de website van de federale overheid vind je alle noodzakelijke informatie terug.

Wanneer moet mijn kat gevaccineerd worden tegen hondsdolheid?

Een vaccinatie tegen hondsdolheid is enkel nodig als je huisdier meegaat naar het buitenland. De eerste vaccinatie moet minstens drie weken voor vertrek naar het buitenland gegeven worden. In België is een rabiës vaccinatie niet verplicht.

Wanneer moet ik met mijn nieuwe kitten op consultatie komen?

Indien je een kitten hebt aangeschaft, kom je best binnen de eerste week bij ons op controle. Op deze manier kunnen wij nagaan of je kitten in goede gezondheid verkeert. Er wordt altijd een volledig klinisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan aangeboren afwijkingen (navelbreuk, gespleten gehemelte, hartafwijking...). Verder is het belangrijk om na te gaan welke vaccinaties nog nodig zijn en of je kitten reeds ontwormd is.

→   Vaccinatie van je kat

Moet mijn kat gechipt worden?

Chippen en registratie van katten is verplicht sinds september 2014. Meer informatie over het chippen van katten vind je via deze link.
 

Moet mijn kat gesteriliseerd/gecastreerd worden?

Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt. Uitzonderingen zijn katten die naar een erkende fokker gaan of voor het buitenland bestemd zijn. Meer informatie over castratie en sterilisatie vind je hier.

Konijn

Mijn konijn eet niet meer, wat moet ik doen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een konijn niet meer wil (of kan) eten. Indien jouw konijn 12-24 uren niet meer gegeten heeft wordt dit beschouwd als een spoedgeval. Je komt best onmiddellijk bij ons langs. 

Nog vragen?

Eat, sleep, save pets, repeat!

Volg ons op Instagram

Eat, sleep, save pets, repeat!

Privacy Statement | Cookie Statement | Disclaimer