Titerbepaling bij de hond
Wat is titerbepaling?
Bij de jaarlijkse controle kunnen wij je hond vaccineren tegen hondenziekte, kattenziekte en hepatitis. Dit zorgt er voor dat het lichaam antistoffen opbouwt tegen deze (dodelijke) ziektes waardoor je hond beschermd is. De bedoeling van vaccinatie is dus om je hond immuun te maken tegen bepaalde ziekteverwekkers.
Puppy’s krijgen antistoffen van de moeder via de moedermelk. Deze ‘maternale’ antistoffen kunnen er voor zorgen dat de eerste vaccinaties niet aanslaan. We weten niet wanneer de antistoffen van de moeder uit het bloed van de pup verdwijnen. Bij de ene pup kan dat bijvoorbeeld op 10 weken zijn, bij de andere pup op 16 weken. Daarom worden puppy’s bij ons op een leeftijd van 7, 10, 13 en 16 weken gevaccineerd. Soms blijven de ‘maternale’ antistoffen tot een leeftijd van 20 weken in het bloed van de pup aanwezig. Het zou dus handig zijn om na de laatste vaccinatie te kijken of je pup voldoende beschermd is.
Bij titerbepaling wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed gemeten om te bepalen of je hond nog voldoende beschermd is tegen hondenziekte, kattenziekte en hepatitis.
LET OP: antistoffen tegen rattenziekte en kennelhoest kunnen niet bepaald worden. Voor deze ziektes is een jaarlijkse vaccinatie nog steeds aanbevolen.
Bij welke honden is titerbepaling nuttig?
- Fokteven: titerbepaling ruim vóór de dekking om er zeker van te zijn dat de moeder voldoende antistoffen kan doorgeven aan de pups.
- Puppy’s: titerbepaling op een leeftijd van 20 weken om zeker te zijn dat de laatste vaccinatie gewerkt heeft.
- Volwassen hond: bij de jaarlijkse controle om te bepalen of een nieuwe vaccinatie nodig is.
- Honden waarvan de vaccinatiestatus niet gekend is.
Bv. na adoptie, honden die afkomstig zijn uit het buitenland, pups die afkomstig zijn uit Oost-Europa.
Indien uit de titerbepaling blijkt dat je hond voldoende antistoffen heeft tegen hondenziekte, kattenziekte en hepatitis is het niet noodzakelijk om deze vaccinatie jaarlijks te herhalen. Er kan bijvoorbeeld na 2 of 3 jaar opnieuw een titerbepaling uitgevoerd worden om te kijken of een nieuwe vaccinatie aanbevolen is.
Wat houdt titerbepaling in?
Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen uit de poot van je hond. Daarna wordt m.b.v. een test-kit de titerbepaling uitgevoerd bij ons op de praktijk. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met praktijk!