Mijn konijn zit zo stil, hoe komt dit?

Mijn konijn zit zo stil, hoe komt dit?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt er bij de verzorging van een konijn heel wat kijken. Konijnen zijn prooidieren, dat wil zeggen dat ze zich soms veel beter kunnen voordoen dan ze zich werkelijk voelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een heel ziek konijntje er helemaal niet zo slecht uitziet. Daardoor wordt er soms te laat opgemerkt dat het konijntje ziek is. Bovendien zijn konijnen heel stressgevoelig, waardoor een kleine verandering in de omgeving of voeding al voor problemen kan zorgen.

Stress en pijn

Stress of pijn kan er voor zorgen dat het maagdarmstelsel minder goed begint te werken. Daardoor verloopt de vertering van het voedsel niet optimaal. Er kan darmstase of vorming van haarballen ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met gasvorming in de darmen. Dit is heel pijnlijk voor het konijntje. Door de pijn gaat het konijn ook minder eten waardoor de symptomen nog erger worden. Uiteindelijk kan het konijntje sterven door toxische stoffen die zich in de darm vormen.
Door stress en minder eten kan er ook leververvetting en leverfalen optreden, dit kan opnieuw leiden tot sterfte. Stress vergroot ook het risico op maagzweren.
Omdat konijnen hun ziekte heel goed kunnen verstoppen, lijkt het soms alsof ze plots sterven zonder enige symptomen te tonen vooraf.
Indien jouw konijn 12-24 uur niet gegeten heeft, wordt dit beschouwd als een spoedgeval en kom je best onmiddellijk bij ons langs.

Tandproblemen

Helaas zien we vaak tandproblemen bij konijntjes. Het kan zijn dat de snijtanden niet mooi op elkaar aansluiten, waardoor deze doorgroeien. Een konijn kan dan echt olifantentanden krijgen. Maar heel vaak zijn er ook problemen ter hoogte van de kiezen. Er kunnen tandpunten ontstaan door ongelijke slijtage, bijvoorbeeld als het konijn te weinig vezelrijke voeding krijgt. Deze tandpunten kunnen tegen de tong of de wang duwen en bijgevolg erg pijnlijk zijn. Merk je dat jouw konijn moeite heeft met eten? Laat het eten uit zijn mondje vallen? Kwijlt het overmatig? Dan moeten de tanden zo snel mogelijk gecontroleerd worden! Enkel een dierenarts kan vaststellen of de tanden van jouw konijn in orde zijn.

Bron afbeelding: pdsa.org.uk

Infectieuze aandoeningen

Konijnen kunnen ook virale of bacteriële aandoeningen krijgen. Dankzij goeie vaccinatie en verzorging komen deze gelukkig niet zo vaak voor bij gezelschapskonijntjes. Bij de virale infecties kan vooral RHD (1 en 2) voor een plotse sterfte zorgen. Jammer genoeg bestaat hiervoor geen behandeling en wordt de diagnose vaak gesteld na het overlijden. Vaccineren is dus de boodschap! Iedere infectie die pijn, stress of verminderde eetlust veroorzaakt, kan dodelijk zijn omwille van het gevoelig maagdarmstelsel bij het konijn.

Wat kan ik doen?

Ten eerste is het belangrijk dat je direct contact opneemt met de dierenarts als jouw konijntje stiller zit of minder (of niet meer) eet . Het is ook belangrijk om na te gaan of jouw konijn elke dag verse keuteltjes produceert. Minder of geen keutels kan soms wijzen op verminderde darmmotiliteit.

Als je een nieuw konijntje aanschaft,  probeer je dit idealiter zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Schakel altijd geleidelijk om van voeding om maagdarmproblemen te voorkomen. Geef het konijn voldoende tijd om te acclimatiseren aan de nieuwe omgeving. Neem het niet continu uit zijn of haar hokje. Zorg dat andere dieren (bv. hond of kat) voorlopig niet bij het konijn kunnen om stress te vermijden.

Een correcte voeding is van cruciaal belang! Er moet altijd vers hooi aanwezig zijn. Dit mag aangevuld worden zoveel als nodig. Met korrels of pellets overdrijf je best niet (ca. 20 gram per kilogram lichaamsgewicht). Ongeveer een 100 gram groenten per dag is voldoende (bv. witloof, wortel, wortelloof…).

Zorg ervoor dat het hok van het konijn voldoende ruim is. Een konijn strekt zich graag eens uit, ook op zijn achterpoten. Het hok moet dus zeker ook hoog genoeg zijn.
Tip: oudere konijntjes kunnen last hebben van arthrose, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Zorg dat de voeder- en drinkbakjes altijd vlot bereikbaar zijn!

Kom zeker jaarlijks op controle om de vaccinaties in orde te brengen en voor een algemene check up. Wij controleren ook altijd het gebit!

Meer artikels

Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Teken bij onze huisdieren

Met de lente in het land en de zomer in aantocht, zijn de teken opnieuw aan hun jaarlijkse...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Chocoladevergiftiging bij de hond

Chocolade is giftig voor honden. Een halve reep fondant chocolade kan al tot een dodelijke...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Zorg jij goed voor het gebit van jouw huisdier?

80% van alle honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Bij katten is dit zo bij meer dan de...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Help, mijn hond heeft een te korte snuit!

Kortsnuitige honden kunnen te maken krijgen met een bemoeilijkte ademhaling. Hoe komt dit en wat...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Vaccinatie bij het konijn

Bij konijnen wordt er gevaccineerd tegen twee belangrijke aandoeningen: myxomatose en RHD...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Alles wat je moet weten over vaccinaties bij de hond

Door je hond te vaccineren worden er antistoffen opgebouwd tegen bepaalde ziektes. Als je hond...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Mijn hond moet binnenkort bevallen. Wat nu?

Voor eigenaars die nog nooit een bevalling van een hond hebben meegemaakt, kan het soms moeilijk...
Mijn Konijn Zit Zo Stil Hoe Komt Dit - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Alles wat je moet weten over vaccinatie van je kat

Een vaccinatie zorgt ervoor dat er antistoffen worden opgebouwd tegen bepaalde ziekteverwekkers....

Volg ons op Instagram

Eat, sleep, save pets, repeat!

Privacy Statement | Cookie Statement | Disclaimer